MCCS Change to Gift Acceptance Rules
GIFTS IN SUPPORT OF OIF
Gifts in support of OIF are being handled in several ways.  Local commands are accepting, as appropriate, gifts received up to their authorization thresholds.  MR is the POC for gifts to the Marine Corps relating to OIF.  They have their own acceptance authority (up to $50K) and legal staff.  They will coordinate with JA as required for acceptance of larger gifts and those, which may cause the Marine Corps embarrassment if accepted.  JP (I&L) has cog over transportation force security issues for items accepted by MR. a working group has been established, led by Colonel McGuire from JP, and they have assumed HQMC cog under BGen Dickerson.  Finally, JAR published on our website a short guide for commands to use when processing gifts.  Current concern is whether a limit should be set for practical purposes on the size of gifts/donations accepted.  
ETHICS STUFF
 Minimum Value Increased.  The minimum value for reporting gifts has been raised from $260.00 to $285.00 (pretty exciting huh -- and this is my lead item too).  This applies to gifts from foreign governments, gifts of travel, and gift reporting on financial disclosure reports.  Those reports have not been updated and still state $260.00 in the instructions.
 OGE 450.  The Confidential Financial Disclosure Report season is upon us.  Reports should be submitted for review by 30 November.  Please do not send the reports to JAR.  Unlike the SF 278, the OGE 450s are retained at local commands.  You will be asked to provide details on the numbers filed when the annual OGE Questionnaire is distributed in early December, due 15 December. 
 FREQUENT FLYER MILES FAQ  
As you probably already know, the FY 2002 National Defense Authorization Act (P.L. 107-107) was signed on December 28, 2001.  Section 1116 (Retention of Travel Promotional Items) allows employees (military and civilian) to retain for personal use promotional items (including frequent flyer miles, upgrades, or access to carrier clubs or facilities) earned as a result of travel or transportation services obtained at Federal expense or accepted under 31 U.S.C. § 1353, provided the promotional item was obtained (1) under the same terms as those offered to the general public, and (2) at no additional cost to the Government.  The DoD Per Diem Committee issued changes to the JTR/JFTR to implement section 1116 on December 31, 2001, effective that date.  The JER has also received implementing changes.  Below are some Q & A’s shamelessly lifted from Mr. Dave LaCroix, the Navy Assistant General Counsel for Ethics. 
 
1.  May an employee use these frequent flyer miles to upgrade to business or first class on official travel?  
 
Answer:  Yes, an employee has always had the ability to use their personal frequent flyer miles or funds to upgrade to business or first class on official travel.  OMB Memorandum, subj: Travel Upgrades, 19 Sep 94.  Frequent Flyer Miles earned from official travel under the conditions set forth in Section 1116 belong to the employee and he may use them however he sees fit, to include using them for upgrades on official travel. 

2.  If uniformed DON personnel use frequent flyer miles to upgrade to business or first class for official travel, may they travel in uniform? 

Answer.  There is no DoD or DON policy prohibiting a uniformed member from wearing his uniform while traveling in business or first class on official travel.  While this practice has been discouraged in the past because of appearance concerns, that concern may be lessened with the Government-wide authorization for employees to retain and personally use 


3.  Is Section 1116 retroactive? 

Answer:  Yes.  Section 1116 applies to promotional items received before, on, or after the effective date of the Act.  Section 1116(f). 

4.  Do the restrictions in the JER concerning retention of promotional items preclude employees from personally retaining and using promotional items earned under section 1116? 
 
Answer:  No.  DoD issued a revision to the JER on 10 Jan 02.  It provides as follows:  "As a result of section 1116, paragraphs 4-200, 4-201, 4-302(b), and 2-100 (incorporating 5 C.F.R. section 2635.203(b)(7) "note") of the Joint Ethics Regulation are rescinded and superseded by the Per Diem, Travel and Transportation Allowance Committee's Memorandum dated 31 Dec 01.  These documents are available on-line at www.ethics.navy.mil. 
 
5.  Does section 1116 change the rules for retention of benefits in an involuntary bumping situation? 
 
Answer:  No.  The rules concerning voluntary bumping and involuntary bumping have not changed.  A traveler may keep payment from a carrier for voluntarily vacating a seat.  However, no additional expense (per diem or miscellaneous reimbursable) may be paid as a result of the traveler's delay.   Additional travel expenses incurred as a result of voluntarily giving up a seat are the traveler's financial responsibility.  If a traveler is involuntarily bumped, the traveler enters an "awaiting transportation" travel status and is entitled to per diem and miscellaneous expense reimbursement.  Any monetary compensation (including meal and/or lodging vouchers) for the involuntary bump belong to the Government.  
 
6.  Are these promotional items considered income for tax purposes? 
 
Answer:  GSA has advised that it has asked the IRS for information about the taxability of frequent flyer miles.  It is possible that such benefits may be considered to be additional compensation and taxable.  Stand by for further guidance in this area.  In the meantime, employees who redeem frequent flyer miles or other promotional items should keep good records of such redemptions. 
Supervisory Issues.  The ability to retain frequent flyer miles from official travel increases the potential for travel abuse (e.g., increased number of meetings at distant locations, senior officials attending meetings that would previously have been attended by junior personnel, efforts to avoid city pairs contract flights for more expensive flights with greater frequent flyer mile benefits, and pressure to approve other means of upgrades to business class so that employees can retain frequent flyer miles for personal use).  Supervisors and travel approving authorities should be aware of this concern and, as always, ensure that the travel is necessary to accomplish the mission and is by the most cost effective means.  Ethics counselors may want to discuss this concern with supervisors and travel approving authorities and incorporate it into their ethics training
